Cum alegem texturile produselor de machiaj Partea 2

In articolul anterior am vorbit putin despre ingrijirea tipurilor de ten, un pas esential inainte de a trece la alegerea produselor de make-up. Dupa ce trecem de acel pas, lucrurile se simplifica destul de mult.Sunt cateva reguli de baza pe care trebuie sa le tinem minte iar, mai departe, totul tine de inspiratie si stil personal.

Texturile mate sunt ideale pentru zonele pe care vrem sa le umbrim, sa le sculptam, altfel spus pentru zonele pe care vrem sa le reducem ca volum. Ca exemplu, pentru conturul fetei folosim un bronzer sau un blush care trebuie sa fie mat pentru a da aspectul de “obraji supti”. De asemenea, nuanta din pliul ochiului este recomandat sa fie mata pentru a evidentia si aici osatura si a defini contururile acestei zone.Nu vrem sa aducem luminozitate intr-o zona care pe care vrem sa o adancim sau sa o definim.

Texturile satinate sau diamantate (sidefate, cum le spune toata lumea) sunt ideale pentru zonele pe care vrem sa le evidentiem deoarece amplifica volumul si capteaza lumina. Cateva exemple: zona arcadei, imediat sub spranceana, se marcheaza cu un fard iluminator in nuanta deschisa. Atentie: iluminatorul satinat se foloseste extrem de discret imediat sub linia sprancenei, nu pe toata zona dintre pliu si spranceana! Iluminatorul mat poate fi folosit in toata zona de arcada. De asemenea, zona pometilor se subliniaza foarte frumos cu o pudra iluminatoare ce atrage atentia asupra arhitecturii osului, cum de altfel facem si pentru clavicula si umeri in special cand avem tenul bronzat. O alta zona ce arata superb odata ce este iluminata cu un fard satinat este Arcul lui Cupidon, adica inimioara care se formeaza la buza superioara.

Zonele marcate cu alb sunt cele pe care dorim sa le evidentiem. Aici folosim texturi satinate sau diamantate.

Zonele marcate cu alb sunt cele pe care dorim sa le evidentiem. Aici folosim texturi satinate sau diamantate.

O regula de baza care se aplica atat la machiajul ochilor, cat si la cel al obrajilor si al buzelor este urmatoarea: texturi mate pentru zone carora vrem sa le reducem volumul (buze prea voluminoase, obrajori bucalati :) sau ochi exoftalmici – altfel spus, iesiti din orbite) si texturi sidefate pentru zone pe care vrem sa le evidentiem si sa le aducem in prim plan. Prin acest proces, evidentiem conturul fetei. Daca vreti sa cititi mai in profunzime despre acest subiect, va recomand acest articol. Un alt articol despre realizarea conturului fetei si al ochilor gasiti aici. Un alt machiaj axat pe conturul fetei este cel inspirat de actrita AnnaLynne McCord pe care il gasiti aici.

Acesta este un exemplu de making of. Zonele iluminate sunt cele pe care s-a aplicat produsul deschis la culoare, iar zonele conturate sunt cele pe care s-a aplicat produsul inchis la culoare, care trebuie sa fie mat.

Acesta este un exemplu de making of. Zonele iluminate sunt cele pe care s-a aplicat produsul deschis la culoare, iar zonele conturate sunt cele pe care s-a aplicat produsul inchis la culoare, care trebuie sa fie mat.

In aceasta poza, se observa mai bine zonele umbrite - sub pometi, lateralele nasului, maxilar si tample.

In aceasta poza, se observa mai bine zonele umbrite – sub pometi, lateralele nasului, maxilar si tample. Aici folosim texturile mate.

Ca regula de bun simt, asa cum nu ne imbracam cu o rochie care este atat scurta cat si decoltata, ci alegem o singura zona pe care vrem sa o aratam, asa procedam si in machiaj – atragem atentia asupra unor zone cheie ale fetei, nu asupra intregii fete simultan!

Un machiaj realizat in totalitate din produse cu texturi mate tinde sa arate bidimensional (altfel spus, plat) si sa imbatraneasca purtatoarea, in timp ce un machiaj realizat in totalitate din produse cu texturi sidefate tinde sa evidentieze prea multe zone ale fetei in acelasi timp si merge spre kitsch. In schimb, prin alternarea texturilor cream un aspect natural, tridimensional si extrem de armonios!

Un alt detaliu de luat in considerare, tenul acneic este cel mai predispus la a forma pete de culoare in aplicarea machiajului. De multe ori, pe zona cosurilor temperatura pielii este mai ridicata decat in restul fetei, motiv pentru care produsele de make-up tind sa se topeasca in acele puncte astfel ducand la petele de culoare din machiaj. Puteti evita aceste pete pregatind foarte bine tenul cu un primer matifiant si folosind un fond de ten matifiant cum este Matt Velvet + de la Make Up For Ever peste care aplicati un blush crema, dupa care fixati machiajul cu o pudra translucida. Evitati texturile prea diamantate sau metalizate in aceste zone intrucat atrag atentia asupra imperfectiunilor.

Va recomand si acest articol de pe site-ul “Ce se intampla, doctore?” unde am vorbit putin despre machiajul pe timp de iarna.

http://www.csid.ro/beauty/tendinte/tendintele-sezonului-cum-ne-machiem-cand-este-frig-10439946/

8 thoughts on “Cum alegem texturile produselor de machiaj Partea 2

  1. Buna Anca,

    Nici ca ma asteptam la o asa actiune prompta la sugestia mea, ma bucur foarte tare.
    Ca de obicei, un post super util, l-am citit cu sufletul la gura, mai ales ca problema asta ma apasa foarte tare in ultimul timp cand ma machiam.

    Multumesc,
    Sa ai o zi minunata :)

    • Mi s-a parut o idee foarte buna asa ca m-am pus pe treaba :) Intr-o masura sau alta, am tot abordat aceasta tema pe blog dar nu am prezentat lucrurile din aceasta directie. Uneori e bine sa revii asupra informatiei si sa o spui in alt fel pentru ca poate clarifica lucrurile. Ma bucur ca te ajuta, astept sugestii si pe viitor ;)

  2. Mi-am luat si eu de o luna Mat Velvet +, dar se pare ca nu ne prea intelegem. Aplic inainte primerult matt de la radiant si tot nu ajuta. Mi se formeaza in continuare acele pete si parca e si cam “fainos”. Dupa 3-4 ore cam dispare de pe fata :(

    • E posibil sa nu se potriveasca cele doua produse, fondul de ten si primer-ul. Eu folosesc primerul All Matt, tot de la MUFE, si impreuna cu acesta, fondul de ten arata bine si rezista nemaipomenit. Intr-adevar, poate arata putin incarcat pe unele persoane, am remarcat si eu asta, insa nu dispare de pe fata in nici un caz.

  3. Anca, esti o draguta!! :* Multumim pentru acest articol. Niciodata n-am inteles cum se face un contouring corect, de mare ajutor aceasta postare. Multumesc inca o data! :)

    Ai putea scrie cand ai timp si despre aplicarea corecta a blush-ului? :) Deseori il vad aplicat ca o dunga lata de 1-2 degete ce se termina spre ureche… si care nu intotdeauna arata bine… hmm.. Cateva sfaturi din partea ta (macar orientativ) ar face putina lumina. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>