English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

joi, 30 decembrie 2010

NARS Bento Box - Kabuki Make-Up

Nu cred ca am vorbit pana acum pe blog despre pasiunea mea pentru cultura japoneza. Ma atrage foarte mult istoria lor, cred ca au traditii superbe si ii admir pentru felul in care au stiut sa le pastreze de-a lungul secolelor.
Citesc cu mare placere povestile lor cu gheise si samurai si tin minte ca, de cand eram mica, urmaream desenele manga.

Pe masura ce am crescut, m-au atras ritualurile lor de ingrijire, felul in care femeile japoneze stiu sa se aprecieze si sa se puna in valoare intr-un mod delicat si seducator. Nu este de mirare ca am ajuns sa citesc despre machiajul special pe care il foloseau in cadrul pieselor de teatru kabuki, care se numeste kumadori. 

Iar cand am aflat ca NARS lanseaza Bento Box, un kit special pentru buze in stilul kumadori, nu a mai contat ca este editie limitata, ca se vinde numai in locatii speciale, ca exista doar 2000 de bucati in lume, din care 1000 sunt in State, nici ca pretul este de 125 dolari in SUA si un pic mai mult in Europa si Asia. Conta doar ca il vreau! :) Insa nu m-am asteptat sa il si am... Asa ca surpriza i-a sporit si mai tare frumusetea.

Ce este NARS Bento Box? Un kit cu 2 nuante pentru buze si o pensula speciala, exact cum foloseau femeile japoneze pe vremuri. Ambalajul este o cutie eleganta din lemn masiv, in stil minimalist.

Nuantele pentru buze, Sakura (inseamna "cherry blossom") si Maiko (asa se numea o gheisa incepatoare, inseamna de fapt "tanara dansatoare") sunt asezate in 2 boluri traditionale pentru sake, ceramice. Pensula este infasurata in lemn de wisteria, in romana i se spune si glicina. Wisteria este un arbust catarator originar din China si Japonia, cu flori violacee foarte frumoase care curg in ciorchini.



 fara blitz, in lumina artificiala

 cu blitz (culorile sunt foarte vii)


fara blitz, in lumina artificiala

Ce este kumadori? Stilul de machiaj folosit de catre actorii kabuki pentru a evidentia muschii fetei si pentru a spori efectul teatral. Anumite culori sunt folosite pentru a sublinia anumite personaje, iar aceste culori redau starile si etapele prin care trece personajul.

Costurile pentru realizarea acestor produse de machiaj au fost dintotdeauna extrem de ridicate, astfel ca folosirea produselor este un privilegiu pentru actorii de kabuki. Acest lucru se limita strict la aparitiile pe scena si la reprezentatiile speciale, in timp ce nu toti actorii se bucurau de aceste privilegii. Machiajul era realizat de catre fiecare actor in parte, fiind considerat o parte importanta a pregatirii mentale a acestuia.

La inceputurile teatrului kabuki, machiajul consta in albirea fetei si trasarea unor linii cu anumite culori pe sprancene, in jurul ochilor, pe pometi si maxilar. Ceva mai tarziu, s-a trecut la estomparea acelor linii dure in degradeuri mai blande, pana ce culoarea se pierdea in albul de baza. Citind aceste lucruri, nu am putut sa nu ma gandesc la faptul ca, fara sa-si dea seama, japonezii puneau bazele blending-ului si smudging-ului pe care le folosim si noi in machiajul cotidian. Si probabil ca nu se asteptau nici ca acest nume, kabuki, sa ajunga o pensula de machiaj :)

Daca va place acest gen de poveste, va recomand cu tot dragul sa cititi Dansatoarea de Kabuki de Sawako Ariyoshi, o gasiti la editura Polirom. Veti afla povestea intemeierii teatrului kabuki, veti descoperi prima trupa de teatru kabuki si veti avea o idee despre cum traiau oamenii din Japonia secolului 17.

Acesta este un clip in care puteti vedea ritualul de aplicare a machiajului de catre o gheisa:

23 comments:

Camelia spunea...

Anca, inca o dovada ca atunci cand iti doresti ceva cu adevarat se intampla! Iti doresc ca anul ce vine sa-ti aduca numai surprize minunate care sa-ti aduca bucurie in suflet!

Ioana Liliana spunea...

Ce frumos arata! Atat de clean, si specific japonez! :)


Fashezine

Camelia spunea...

Am ramas blocata pe "aduca", scuze! :)

Anca Buzea spunea...

@ Camelia: e foarte bine! sa aduca, sa aduca, eu nu ma supar :P
Iti multumesc din suflet pentru urari si iti doresc sa ai un an linistit, stiu ca asta iti doresti, si sa fie plin de voie buna si intamplari frumoase :*

Andreea spunea...

Ce ambalaj frumoos! Chiar te duce cu gandul la secole demult trecute :) Mi se pare foarte interesant ca fiecare actor se machia singur. :*:*

Dana spunea...

superbe nuantele..acum urmeaza sa te vedem si in postura unei gheise moderne. Sper ca ne pregatesti si un look, da?:)

Silvia spunea...

wow! sa o stapanesti sanatoasa! asteptam sa vedem cum arata pe buze ;)

Anca Buzea spunea...

@ Ioana: chiar este! I heart it too! :*

@ Dana: pregatesc ceva, dar e surpriza... :) soon!

Anca Buzea spunea...

@ Silvia: multumesc :)

Miuri spunea...

stiu filmuletul pentru ca si eu sunt pasionata de cultura japoneza, dar si cea chineza si coreeana.. chiar as vrea sa vad un astfel de machiaj la tine, daca se poate! :)

Un an nou fericit iti doresc!

Andra spunea...

arata fooooarte frumos cutia, iar nuantele sunt yummy :D.
sa ai un an nou feriiiiiciiiiiiiiiiiiit,anca, cu multe impliniri si make-up boxes si mai frumoase ;)) >:D<

Anda Zelenca spunea...

Ioooi, ce post frumos!:X De cand am citit&vazut "Memoriile unei gheise" sunt indragostita de Japonia si chiar imi doresc sa ajung pe acolo.
Te pup Anca, LA MULTI ANI!

Cristina spunea...

Ce post frumos :) L-am citit cu placere.
Si eu sunt fascinata de lumea japoneza, insa initial eu m-am indragostit de literatura japoneza. E pur si simplu fabuloasa.
Am incercat si ceva cinematografie, pe la festivalul de film japonez :)
Daca vei avea timp vreodata, plus chef sa citesti o carte mai "altfel" iti recomand "In cautarea oii fantastice" de Haruki Murakami. E adevarat ca lumea lui Murakami este puternic occidentalizata, insa eram la capitolul japonezi si am mentionat cartea in caz ca ti-ai dori o lectura interesanta.
p.s.: sa o stapanesti sanatoasa :)
p.s.2: La multi ani pentru noul an si sa ai o petrecere frumoasa diseara. Sa ne citim si in anul ce urmeaza cu acelasi entuziasm si placere.
xoxo

Anca Buzea spunea...

Cristina, am citit deja cartea si mi-a placut mult :) multumesc pentru urari, la multi ani si tie :)

Anca Buzea spunea...

Anda, si eu as vrea sa ajung :) te pup, la multi ani!

Anca Buzea spunea...

Andra, multumesc frumos :) un an bun sa avem!

Miuri, am facut deja un machiaj de genul asta, pentru Halloween, dar sigur va mai urma ceva ;) la multi ani!

Ema Stil, Brasov spunea...

LA MULTI ANI!!!
:)

Rotsin spunea...

Absolut superbe nuantele :X
Iti doresc un an nou fericit cu multe realizari :)

Chocolate spunea...

Iti doresc un an viitor plin de noroc si fericire! :)

Irini spunea...

Ce post frumos si interesant, mai ales pt cele interesate de cultura japoneza.La muuuulti ani si numai impliniri in 2011!!

Adina spunea...

La multi ani!!

Anca Buzea spunea...

Va multumesc pentru urari, sa aveti un an frumos si plin de lucruri frumoase!! La multi ani! :)

dia spunea...

interesanta "cutiuta cu surprize"...acum urmeaza sa mai vedem un machiaj care sa contina rujul acesta, nu?:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...